Markåterställning

Vi tar hand om slam som inte går att återföra till lantbruket och använder vid markåterställning

Våra medarbetare arbetar för att hitta innovativa lösningar och användningsområden för det slam som inte är godkänt att återföra till åkermarker. Vi arbetar även med andra restflöden, såsom fiberslam, fibermull, bark, barkmull, kalk, gips samt jord- och schaktmassor. Vi blandar dessa material för att det ska passa sitt ändamål, exempelvis för att skapa växtskikt som avslutning på täckta deponier. 

Att återanvända material är bra för både miljön och samhället

I våra projekten inom markåterställning använder vi återvunna restprodukter hade vi annars behövt jungfruligt material. Vårt arbetssätt bidrar både till en bättre miljö och ett långsiktigt hållbart samhälle.  

Vi ser alltid till att tillstånd från respektive tillsynsmyndighet finns för transporter, mellanlagring och användning av slam och annat material. För att ytterligare minska en eventuell negativ påverkan på miljön följer vi även interna föreskrifter för hantering av slam och andra produkter i samband med mottagande och utläggning. 

Material vi arbetar med vid markåterställning

Slam


Vi använder näringsrikt slam som i jordblandningar och som sluttäckningsmaterial på deponier. Slam både förbättrar växternas etableringsförmåga och bidrar till minskad risk för erosion i brantare partier.

 Slammet blandas med andra material för att det ska innehålla rätt halter av olika ämnen och inte överskrida nivåer och riktlinjer angivna av naturvårdsverket. 

 Vi gör noggranna analyser av allt material vi blandar och ser till att växtskiktmaterialet vi sprider ut har de egenskaper det behöver och håller sig inom angivna gränser.

Övrigt material


För att materialet vi använder vid bland annat sluttäckningar ska ha de bästa egenskaperna och hålla sig inom riktlinjerna blandar vi slam med andra material. Vi ber om analyser på allt material vi får in och lägger sedan in värdena i våra blandningsfiler. Då ser vi vilka material och i vilka mängder vi ska blanda för att få en optimal slutprodukt. 

De material vi använder för att blanda med slammet är bland annat fiberslam och fibermull från skogsindustrin, kalk från pappersindustrin samt gips från byggbranschen.

Deponikonstruktion - Vi tar helhetsansvar

Mewab utformar och driver sluttäckningsprojekt av deponier enligt den senaste standarden. Vi finns med och tar ansvar under hela projektets gång – under projekteringen och utförandet fram till slutbesiktningen. Alla uppdrag skräddarsys efter kundens behov och vi kan även tillföra spetskompetens i enskilda delar i ett sluttäckningsprojekt. Med modern teknik och en vision om ett hållbart samhälle bygger vi för framtiden. 

Bygger med restmaterial

Att finnas med från första mötet till godkänt och färdigt projekt är unikt vid en deponikonstruktion. Vi fungerar som spindeln i nätet och agerar projektledare och arbetsledare samt tar hand om alla myndighetskontakter. Allt material vi använder för att konstruera deponier är restprodukter, exempelvis från byggsektorn. Material som annars skulle skapa problem någon annanstans. 

Vi erbjuder

  • Totalentreprenad, där vi tar fullt ansvar för konstruktionen av deponin
  • Planering och strategiupplägg för största möjliga lönsamhet 
  • Upphandling av material och entreprenörer
  • Distribution och försäljning av material
  • Inmätning och flygfotografering
  • Markåterställning

Vi återställer marken till dess ursprung

Som ett sista steg när vi konstruerar deponier återställer vi marken till vad den en gång varit för att den ska smälta in i sin omgivning. När vi skapar gröna växtskikt på avslutade deponier, gruvor, kalkbrott eller industritomter använder vi oss endast av återvunna material och återför därmed växtnäringen till kretsloppet igen – en vinst för både miljön och samhället.

Projektering

Vi tar hand om projekteringsprocessen – mäter in och flygfotograferar, tar alla nödvändiga prover och utformar ritningar för att den avslutade deponin att smälta in i sin omgivning så bra som möjligt.

Konstruktion

Vi konstruerar våra deponier på ett resurseffektivt sätt med restprodukter. Att använda återvunnet material är det mest miljövänliga alternativet i och med att vi inte tar nya råvaror i anspråk. 

Kvalitetsuppföljning

Vi dokumenterar allt arbete, vi följer gällande miljölagar och riktlinjer och vi tar hänsyn till deponins livslängd i utförandet. Säkerhet har högsta prioritet – både för vår personal och omgivande miljö. 

Kontakta oss

David Finnström

0703-41 02 61

Camilla Skånberg

0708-46 99 23

Vår policy