På Biototal arbetar vi fokuserat för att lösa samhällets utmaningar när det kommer till återbruk av material. Vi jobbar ständigt med att utveckla och förbättra processer samt undersöka alternativa material som skulle kunna bidra till en mer hållbar framtid.
Biototals besitter en bred kompetens, har olika akademiska bakgrunder och erfarenheter från varierande verksamheter. Det hjälper oss att vara innovativa, nyanserade och lösningsorienterade.
Biototal konsulterar och samarbetar med andra företag för att nå eftertraktade mål. Genom åren har Biototal genomfört flera marknadsundersökningar åt producenter av restprodukter för att se vad som krävs och hur samhället kan ta vara på dem. Det har handlat om kalk från pappersbruk, biogödsel från biogasanläggningar och andra komponenter i ett processflöde. Vi letar alltid efter långsiktigt hållbara lösningar för materialen som ska gynna alla inblandade parter i affären.
Med cirkularitet som motivator arbetar vi med att återföra vad som anses vara förbrukat. Vi hjälper er mer än gärna i en sådan resa. Har ni någon restprodukt ni tror kan ingå i kretsloppet, tveka inte på att höra av er.
Vi arbetar kontinuerligt med att uppfylla våra värdeord. Vi driver projekt inom koncernen med öppna ögon för att på ett konstruktivt förhållningssätt nå bästa möjliga resultat.
Alla våra kunder och samarbetspartners ska känna att Biototal är pålitliga och att vi håller vad vi lovar. Därför jobbar vi ständigt med förbättrings- och utvecklingsprojekt inom processer och material för att öka den miljömässiga och ekonomiska aspekten av en affär.
Biototal och Tekniska Verken i Linköping har tagit fram en gödselprodukt som heter Trädgårdsnäring, som kan användas för privata hushåll. Trädgårdsnäringen är baserad på Linköpingstads restavfall och har genomgått behandling för att optimera produktens egenskaper.
Läs mer om Biototal Trädgårdsnäring.
Tillsammans med Westinghouse i Västerås har Biototal möjliggjort spridning NS-vatten, ett kväverikt vatten. Detta möjliggör spridning av cirkulärt ammoniumkväve och minskning av utsläpp av näringsämnen till våra vattendrag.
Vi har tagit fram vår egen plattform, Bioväxt, där vi dokumenterar användningen av material till kunder. Här redovisas materialets innehåll, miljöbesparing jämfört med användning av mineralgödsel och användning på åkermark eller annan avsättning.
Miljö- och utredningschef
0708-46 99 07