Just nu arbetar vi för fullt med att täcka en stor slagghög i Norberg. 2026 ska kullen ha förvandlats till en grön ängsyta och smälta in i sin omgivning.
I och med att organiskt material sjunker täcker vi i skikt. Först lägger vi ut jord, sen sår vi gräsfrön för att växternas rötter ska stabilisera massan och för att det ska bli grönt. Vi upprepar processen tills dess att växtskiktet minst är 60 centimeter djupt.
Vi avsätter slam från avloppsreningsverk som sluttäckningsmaterial på Kallmorberget. Genom att blanda in andra material skapas bra förutsättningar för avsättning av slampartier samt utnyttjande av slammets goda näringsinnehåll. Det gör att sluttäckningsmaterialets innehåll av olika ämnen hålls under Naturvårdsverkets riktvärden för mindre känslig mark, MKM, som är myndighetskravet för sluttäckningen på Kallmorberget.
Älvenäs deponi mellan Grums och Karlstad ligger där svenska Rayon hade sin viskosfabrik. Den nedlagda fabriken från 1940-talet som tidigare ansågs vara en tickande miljöbomb har nu sanerats och byggts om till en modern anläggning för avfallsmottagning. Anläggningen tar emot tusentals ton material per år och har idag kommit in i skedet för sluttäckning.
Här arbetar vi med mottagning och hämtning av bland annat jord, slam, aska, krossad betong och vägarbetsmaterial, som används som konstruktionsmaterial. Eftersom restprodukter används i deponin blir processen resurseffektiv och har minsta möjliga miljöpåverkan.