En aktiv dag med spridning av mesakalk i fokus

På Värla Gård i Linghem sprids flera ton av mesakalk på åkermarkerna. Då väderförhållandena inte varit på topp under sensommaren har vi nu ett omfattande arbete framför oss för att säkerställa att lantbrukarna har de bästa förutsättningar inför kommande säsong.  


Det är en solig dag och vi befinner oss på Värla Gård i Linghem utanför Linköping. Två spridare lastas med mesakalk från Aspa Bruk och kör vidare ut på åkrarna för att sprida. Det är den andra gården av totalt fyra vi befinner oss på idag. Niclas Gustavsson, som har varit engagerad i spridningen av både kalk och gödsel för Biototal och Mewab sedan 2005, gläds åt en dag som denna.

- De gynnsamma väderförhållandena innebär att vi inte påverkar marken vi åker på negativt. Det är roligt att få hjälpa lantbrukarna så de har så bra förutsättningar som möjligt inför kommande säsong, säger Niclas.

Under detta år har jordbrukskalk och mesakalk spridits i större omfattning än strukturkalk, då marken har varit för fuktig för att möjliggöra optimal spridning av strukturkalk. De dåliga väderförhållandena är en utmaning för oss och vi har fått skjuta fram många spridningar på grund av det. Lantbrukarna har inte hunnit slutföra tröskningen, vilket har medfört att vi har fått anpassa vårt arbete en hel del. När spridningarna är klara för i år börjar högsäsongen på Aspa Bruk för Niclas.

- Vi ska frakta ner kalk och börja gräva ur dammarna på Aspa Bruk, men först tänkte jag passa på att vara lite ledig.

Är du intresserad av att sprida kalk på dina åkermarker nästa säsong, varmt välkommen att kontakta oss eller någon av våra återförsäljare.