Avslutning för våra provisionssäljare på Teve Kvarn i Järvsö

I slutet av förra året samlades några av våra provisionssäljare på Teve Kvarn i Järvsö, som drivs av Anna Larsson. Hon är sjunde generationen som driver familjeföretaget, som både säljer utsäde, gödsel och kalk till lantbrukare samt köper tillbaka säden för att mala mjöl samt tillverka sprit och djurfoder. 

 
Våra provisionssäljare är viktiga för verksamheten. Utan dem får vi inte ut jordbrukskalken från SMA till lantbrukare runt om i landet. En av dem är Anna Larsson som driver familjeföretaget Teve Kvarn.

– Kvarnen är 200 år gammal och den har alltid varit i bruk. Jag är sjunde generationen som driver företaget. Här säljer vi utsäde och insatsvaror till lantbrukare och köper tillbaka råvaran för att göra mjöl, sprit och foder. 

Nyligen träffades vi med andra provisionssäljare och chaufförer på Teve Kvarn för att summera året som gått och lägga strategier inför detta år. 

Kalk är en viktig komponent för att optimera odlingen

Sofie Wanke, produktchef kalk på Mewab, var med på träffen. Hon anordnade även en liknande träff för provisionssäljare i Jönköping. 

– Det är jätteroligt att arbeta tillsammans med Anna, hon vill satsa på kalken och komma igång mer med försäljningen. Jag tycker det är kul att få vara med och stötta.  

Anna har lång erfarenhet av produkten, hon började sälja kalk 2007 genom SMA.

– SMA hörde av sig eftersom det var tomt på försäljare i mitt område och kalkbehovet är jättestort. När Mewab tog över försäljningen av jordbrukskalk hängde jag på. Det är ingen svårsåld produkt så länge det är bra tider. I dåliga tider är det lite tuffare när lantbrukare är mer försiktiga med slantarna och det är då kalken behövs som mest.

Hon berättar att kalkens effekter inte syns direkt, den ligger i marken och verkar under en längre tid. 

– Både gödsel och utsäde är dyrt. Därför är kalk otroligt viktigt, annars kastar man pengarna på gödsel i sjön. Är inte förutsättningarna bra har gödseln ingen verkan.  

Drivit företaget i 20 år

Det har gått 20 år sedan Anna tog över verksamheten på Teve Kvarn. 

– Då var jag ung och orädd, skrattar hon och fortsätter:

– Det finns inte så många småföretag kvar i min bransch, de flesta har gått upp i stora organisationer. 

Det var hennes morfar som började arbeta med hela kedjan, både sälja utsäde och insatsvaror och köpa tillbaka säden. 

– Jag har utvecklat verksamheten till att omfatta ett större område. Vi har även byggt ett destilleri för att kunna ta hand om säden som inte går att mala mjöl av. Att vi arbetar med hela kedjan är en fördel för lantbrukare då de endast behöver en kontakt och får personlig service.


Hon har lika bra relation till sina leverantörer. 

– Flera av dem är också familjeföretag. Jag handlar med döttrarna till dem som min morfar handlade med. 

Anna har själv inte någon lantbruksutbildning, men imponeras av lantbrukarnas arbete. 

– De driver verksamheter som är totalberoende av vädret. Hade inte våra bönder varit så tålmodiga, tuffa och hoppfulla hade vi inte haft någon mat på våra bord.

Läs mer om verksamheten på Teve Kvarn!