Förberedelserna inför kalksäsongen är i full gång

Våren är runt hörnet och det betyder att förberedelserna på Aspa Bruk är i full gång. Då vi under förra året sålde slut i perioder gäller det att säkra upp tillgången av kalk detta år. Vår produktionschef Ulf Johansson ser positivt på säsongen.


Lagringsplatserna på Aspa Bruk är fulla med blöta mesakalkhögar. Nu väntar vi in vårvädret så att kalken ska torka ordentligt för att sedan köras genom ett sållverk och sedan spridas på åkermarkerna.

- Vi är inne i en lugn period på Aspa Bruk. Vi slutför en utgrävning just nu, sedan är det bara att vänta på att all kalk ska torka. I slutet på april, början på maj brukar det vara läge att kunna sålla kalken för att få bort alla orenheter, berättar Ulf Johannson, produktionschef.

Här finns två dammar med mesakalk som vi växlar emellan. Hur mycket mesakalk som finns i dammarna beror på produktionen inne på bruket. En damm tar cirka två veckor att gräva ur.

- Vi har även påbörjat arbetet att gräva ur ytterligare en damm vilket är positivt då vi ökar tillgången på mesakalk.

Vi siktar högt inför årets kalksäsong

2022 var ett rekordår med så högt tryck att vi sålde slut under perioder. Under säsongen spred vi 100 000 ton mesa-, struktur- och jordbrukskalk. 2023 vill vi öka med ytterligare 30 procent.

- Jag ser positivt på årets säsong. Som alltid ska man ha lite flyt med det vi inte kan påverka, som vädret och nu världsläget. Vi har många återkommande kunder som kalkar varje år. Vi tror på ett bra år!

På grund av höga priser och brist på gödning var efterfrågan på kalk stor förra året. Nu har priserna gått ned något igen. Det finns även en osäkerhet med högra räntor bland annat. Hur mycket det påverkar får vi helt enkelt se.