Kalken från Aspa Bruk intar snart åkermarkerna

Våren är här och kalkhanteringen på Aspa Bruk i Olshammar är i full gång. Kalken som har grävts upp från dammarna ligger nu på tork och så fort högarna torkar tillräckligt körs det genom sållverket. När det är klart är det redo att fraktas ut till lantbrukarna och spridas på deras åkermarker.


På Aspa Bruk har regnet precis lagt sig och de stora högarna med kalk är för blöta för att kunna sållas. Högarna har fraktats från dammarna till våra lastningsplatser och nu väntar vi in vårsolen så kalken får torka ytterligare. Skiner solen behöver kalken inte så lång tid på sig att torka, men regnar det behöver det desto mer tid – en process som kan ta mellan en och två månader.

När kalken har torkat tillräckligt sållar vi den genom vårt sållverk en gång. Alla klumpar, stenar och pinnar som är större än 30 mm sållas bort och kvar blir en fin kalk som är redo att spridas på lantbrukarnas åkermarker.

- Vid midsommar börjar vi frakta ut kalken till lantbrukarna, sedan är det full rulle fram till sen höst. Under juli och augusti fraktar vi ut som mest, det beror på att det kalkas mest efter skörden, berättar Ulf Johansson, produktionschef och ansvarig över kalkhanteringen på Aspa Bruk.

Sedan är det bara att börja om från början. Vi gräver upp mer kalk från dammarna som får ligga över vintern och torka när vårsolen kommer fram igen nästa år. Under den tiden är vi en eller två personer som arbetar här, men under högsäsong är vi upp till sex personer som arbetar med kalkhanteringen på Aspa Bruk.

Är du intresserad av att sprida kalk på dina åkermarker är det god tid att lägga din beställning nu. Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!