Full fart inom alla våra affärsområden

För deponikonstruktion innebar 2021 all time high och medarbetarna på lantbruk spred 65 000 ton mesakalk under förra året. Vår ansökan till klimatklivet för att bygga en världsunik anläggning för att producera biokol beviljades. Vi lämnar ett händelserikt år bakom oss och ser med spänning på vad 2022 har att erbjuda. 

 
I och med att december tidigt bjöd på minusgrader kunde vi i slutet av 2021 sprida 2000 ton mesakalk. Tyvärr höll inte kylan i sig.
– Vädret kan både vara vår vän och fiende. Om kylan kommer tillbaka har vi kunder som väntar på att vi ska komma och sprida, säger Per Ljungberg, operativ chef. 
 
Han berättar att vi under förra året spred 65 000 ton kalk. I år siktar vi på 70 000 ton.  
– Stefan, vår affärsområdeschef för lantbruk, är i full gång med att kontakta pappersbruken för att säkra upp årets mesakalkvolymer. 
Vi håller även på att gräva ut dammarna på Aspa Bruk för att torka kalken tills det är dags att sprida. 
 
På verkstaden i Väse håller Ulf på med sista servicen av våra maskiner för att vi ska kunna vara på tårna när säsongen drar igång. Även inom vårt affärsområde återvinning rullar arbetet på.
– Medarbetarna på Sofiedal förbereder jordprodukterna inför kommande säsong. De blandar och lägger upp råmaterial för att vara beredda när värmen kommer. 
 

All time high för deponikonstruktion

För medarbetarna på deponikonstruktion var 2021 ett intensivt år. I vanliga fall tar de emot runt 50 000 ton material på vår anläggning Älvenäs. Förra året tog de emot tre gånger så mycket. 
– Det betyder att sluttäckningen kommer att gå snabbare än beräknat. Nu kommer vi att lägga ett tätskikt över materialet i etapp ett. Därefter kan vi påbörja växtetableringsskiktet på denna etapp.  
 
Vi kommer även inom kort att rekrytera två nya medarbetare. En ekonomiadministratör och en maskinförare till Sofiedal. 
– Nu stärker vi upp för att inte tappa fart när högsäsongen kommer. 
Själv arbetar Per mycket med vårt Biokolsprojekt. 
– Bygglovsansökan är inlämnad och i fredags beskrev vi projektet för våra närmsta grannar, som har svarat att de är positiva till bygget av en världsunik biokolsanläggning.