Nu är våra maskiner hemma för årlig service

En intensiv kalksäsong är till ända. Nu är våra spridarekipage hemma i verkstaden i Väse för att tvättas och servas för att vara redo när kalksäsongen 2022 drar igång. 

 
I november varje år tar vi hem våra spridarekipage till verkstaden i Väse för att tvättas, repareras och genomgå förebyggande underhåll för att vara redo när kalksäsongen drar igång igen. Just i Väse flyttade Mewab in i sitt första kontor. När flytten gick 2010 blev vår produktionschef Ulf Johansson kvar här och tar hand om underhållet på våra maskiner. Till sin hjälp har han våra maskinförare.
 
– Det är viktigt att de som kör maskinerna är med och servar. Då lär de sig bättre hur maskinerna fungerar och kan fixa mindre fel som uppstår ute i fält. 
När maskinförarna inte hjälper till i verkstaden arbetar de under lågsäsongen på våra anläggningar Sofiedal och Olshammar. 
 

Vinterspridningen är redan igång

I vanliga fall har vi fram till jul på oss innan det är tjäle i marken och vi kan påbörja vår vinterspridning.
– Det brukar regna fram till jul, men i år drog spridningen igång redan i början av december. Vi har spridit kalk på tjälad mark i Örebro och Västerås med två spridare fram till mitten av december när det blev plusgrader och för blött.   
Förutom att ansvara för servicen är det Ulf som styr all logistik kring kalkspridningarna.
– Under högsäsongen från mitten av juli till mitten av oktober är även jag ute och kör. 
 

Servar även hjullastare och sållverk

Nu under lågsäsongen passar vi även på att gå igenom våra andra maskiner som är inblandade i kalkarbetet, bland annat hjullastare och sållverk. 
– Vi gör i stort sett allting själva förutom på våra nya traktorer där garantin fortfarande gäller. De servas av en auktoriserad firma. 
 

Vi kör kalk i hela mellansverige

Vårt arbete med kalk pågår året runt och vi kör i hela mellansverige. Så länge det är tjäle i marken spriden vi under vintern, när tjälen lossnar tar vi en paus då det är för blött i markerna. 
– I dagarna har vi påbörjat arbetet med att ta fram kalk till nästa säsong på vår anläggning Aspa Bruk i Olshammar.